Klik di sini!

Jom Berhoye-hoye!

There was an error in this gadget

Thursday, December 20, 2012

1st give away by CIKJI

Salam kawan2! Bakul try join give away! Hehe...


Roti Canai Buatan Bibik

Tadi Akar nampak gambar roti canai kat teh 3 in 1.

Akar: Bik, buat roti canai bik. Abang nak.
Bakul: Ala... bibik bole buat.. Tapi nanti tak sedap nanti.

#Huhu. (-.-)
 

Sunday, December 9, 2012

CUBA CIUM ABANG

Anak saudara Bakul yang berumur 3 tahun tu cuba menegur Bakul.

Akar: Bibik. Cuba bibik cium abang. Abang dah bubuh bedak dah.

Bakul pun pandang pelik kat beliau. Sebab...sebab...

Bakul: Bang, apa yang kat hidung abang tu? Kat bawah...

Budak tu pun amik benda tu dan tengok.

Akar: Oh, ni taik hidung.

Euwwww..... Mwahhahahahahahak!


Friday, December 7, 2012

Bilik Sewa Di Petaling Jaya

Salam kawan-kawan...

Bakul nak mintak sangat-sangat jasa baik kawan-kawan. Tolong carikan Bakul bilik sewa. Bakul nak praktikal bulan Januari nanti. Kalau boleh Bakul nak yang bawah RM 200 la. 

Bakul praktikal kat company Tri System Technology kat Petaling Jaya. Apa-apa hal bolehlah contact Bakul kat bigboss8906@gmail.com ye. Nanti kat email tu Bakul bagi nombor telefon Bakul. 

Terima kasih kengkawan. Huhu..


Tuesday, December 4, 2012

KAWAII GIVEAWAY

Salam


Kawan-kawan Bakul:


-----------------

Dress and Domain giveaway

Salam...


-----------

SIMPLE GIVEAWAY - PINK ORANGE SHOPPE

Salam...



Kawan-kawan bakul:



------------------

GIVEAWAY 'jangan perah otak'

Salam...
 
 

 Bakul nak tepek blogger ni. Hehe.:
 

1st Giveaway by Chirp-chirp!

Salam...


Bakul suka Bebear! 
Sebab apa?
Bila Bakul tengok bebear, Bakul teringat masa Bakul jadi Zoo Volunteer, ada beruang tu nama dia Boy.
Boy sangat cute ok! 
Cute macam Bakul.
Cute macam Bebear juga!
 
 
Ni kawan-kawan Bakul:
 
 
-------------------

Year End Giveaway By Cik Bunny

Salam...
 
 
 
--------------------------------

Monday, December 3, 2012

Saya Nak Join Bloglist Dear KHYD

Salam...!

http://dearsuperduperstar.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-join-bloglist-dear-khy.html?showComment=1354349373715





KEISTIMEWAAN WUDHUK

Setiap amalan syariat yang diajarkan oleh Islam melalui Rasulullah s.a.w pasti memiliki hikmah dan pengajaran di sebaliknya. Misalnya mengapa Islam mengutuk perbuatan zina, minum arak, mencuri, dan mengapa pula Islam mengajarkan umatnya bertauhid, menegakkan solat, memperat silatulrahim dan lainnya? Tentunya ada sesuatu yang sangat penting di sebaliknya. Demikian juga dengan berwuduk, ia memiliki keistimewaan yang khas, antaranya sepertimana yang diungkapkan oleh Nabi yang bermaksud:

"Telah bersabda Rasulullah s.a.w. Kesucian itu sebahagian daripada iman, kalimah alhamdulillah memenuhi timbangan, bertasbih kepada Allah dengan mengucapkan subhanallah dan alhamdulillah meliputi apa yang ada di langit dan di bumi". (Riwayat Bukhari Muslim)

Kesucian dalam hadis di atas bersifat am, mencakupi segala hal kesucian, sebab sebenar Islam itu agama yang cinta kesucian, kebersihan. Bahkan kesucian atau kebersihan itu diletakkan oleh Nabi sebagai sebahagian daripada iman. Termasuklah wuduk di dalamnya. Oleh itu Iman Muslim meletakkan hadis ini dalam bab keutamaan wuduk.

 Dalam hadis lain disebutkan lebih khas bagaimana keistimewaan wuduk menurut Rasulullah s.a.w:

"Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila seorang hamba muslim atau mukmin berwuduk, lalu membersihkan wajahnya, maka keluarlah daripada wajahnya segala dosa yang telah dilakukan oleh matanya bersama aliran air. Apabila ia membersihkan tangannya, maka keluarlah daripada tangan itu dosa-dosa yang telah dilakukan olehnya mengalir bersam air, manakala ia membasuh kakinya, maka keluarlah daripada kaki itu dosa-dosa yang telah dilakukan olehnya mengalir bersama air, sehingga hamba itu keluar dari tempat wuduk dalam keadaan bersih daripada dosa yang dilakukan oleh anggota tubuhnya." (Diriwayatkan oleh Muslim)

Bukan hanya sekadar itu, wuduk juga memiliki keistimewaan lain:

"Daripada Abu Hurairah r.a katanya: Saya telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya umatku akan dipanggil di hari kiamat dalam keadaan bercahaya di wajahnya daripada kesan wuduk, oleh itu sesiapa yang ingin wajahnya sentiasa bercahaya maka berwuduklah selalu" (Diriwayatkan oleh Bukhari)

Orang yang dalam keadaan marah, diajarkan oleh Rasulullah agar berwuduk. Ertinya manusia yang tercipta dari tanah dan air agar kembali kepada sifat semula jadinya. Banyak ayat al-Quran menyatakan mengenai asal penciptaan manusia yang daripada tanah bercampur air. Demikian juga mengenai api yang menjadi asal pada penciptaan syaitan:

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah; Kemudian Kami jadikan 'pati' itu (setitis) air benih pada penetapan yang  kukuh; Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku, lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta." (Al-Mukminun: 12-14)

Marah itu sendiri digambarkan oleh Rasulullah sebagai sebahagian daripada syaitan. Hanya airlah yang boleh memadamkan api. Oleh itu dengan berwuduk orang yang marah diharapkan menjadi tenang, sedar akan dirinya dan kembali mengingati Allah.

"Daripada 'Atgiyah bin Urwah al-Sa'adi ia berkata: "Telah bersabda Rasulullah s.a.w: Sesungguhnya marah itu sebahagian daripada syaitan, dan sesungguhnya syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api boleh dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila seseorang daripada kamu marah maka berwuduklah."

---------------------------------

Tuesday, November 27, 2012

MENDOAKAN ORANG BERSIN



Dalam Sahih Bukhari, Abu Hurairah r.a menceritakan sabda Rasullullah s.a.w,

"Jika seorang di antara kalian bersin, ucapkanlah Alhamdulllah (Segala puji bagi Allah).

Sementara itu, saudara atau teman yang mendengar, hendaknya menjawab Yarhamukallah (Semoga Allah mengasihimu).

Jika dia mengucapkan Yarhamukallah, hendaknya orang yang bersin membalas dengan mengucapkan Yahdikumullahu wa yushlihu balakum (Semoga Allah memberikan hidayah kepada kalian dan memperbaik kondisi kalian)."

(Imam Nawawi (2009:508) Al-Azkar; The Complete Book of Zikir, Arkanleema)

#
Yang ke3 tu, kalo nak sebut yahdikumullah je pun boleh.
Jangan pulak bila orang bersin, sebut VIRUS! VIRUS...! Buat naya je. Eish...



 -----------------------------

Friday, November 23, 2012

Syoknya Baca Al-Quran!

 
Salah satu tanda kesempurnaan kita terhadap al-Quran adalah senantiasa membacanya dengan sebenar-benar bacaan, sebagaimana firman Allah swt yng bermaksud:

"Orang-orang yang telah kami beri kitab, mereka membacanya sebagaimana mestinya, mereka itulah orang yang beriman kepadaNya. Dan barang siapa ingkar kepadaNya, mereka itulah orang-orang yang rugi. (Baqarah, 2:121)

Saturday, November 17, 2012

Hadis: Surat Rasulullah

 Hadis riwayat Abu Sufyan r.a, dia berkata, ketika aku berada di Syam, datanglah sepucuk surat dari Rasulullah s.a.w yang ditujukan ke Hiraklius. Ternyata isinya adalah sebagai berikut,

"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah, dari Muhammad utusan Allah untuk Hiraklius penguasa Romawi. Salam sejahtera semoga selalu terlimpah kepada orang-orang yang mahu mengikuti kebenaran. Sesungguhnya aku bermaksud mengajakmu memeluk Islam. Masuklah Islam nescaya kamu akan selamat. Masuklah Islam nescaya Allah akan menganugerahimu dua pahala sekaligus. Jika kamu berpaling dari ajakan yang mulia ini maka kamu akan menanngung dosa seluruh pengikutmu. (Wahai Ahli Kitab, marilah kepada suatu kalimat yang sama antara kami dan kamu, bahawa kita tidak menyembah kecuali Allah dan tidak kita mempersekutukanNya dengan sesutu pun dan kita tidak menjadikan satu sama lain tuhan-tuhan selain Allah. Jika mereka berpaling maka katakanlah kepada mereka, 'Saksikanlah, bahawa kami adalah orang-orang Muslim)."

HR Muslim, 3322
 

Hijau Malaysia

Teringin nak keluar tengok hijau2 Malaysia, tapi tak mandi lagi. Kui3

# Syukur aku di bumi Allah. Gaza, doaku dari jauh untukmu. Walau kesejahteraan dunia tidak kau dapat, insyaAllah nantikannya di akhirat.
------------------------
 

Tuesday, October 16, 2012

Makcik Dan Aiskrim

Salam... Nak dijadikan cerita, Bakul ngan kawan2 Bakul pergi Giant sebab nak shopping. Lepas habis kami beli barang, kami beli makan kat KFC. Bungkus je. Bakul teringin pulak rasanya nak makan Zinger Double Down tu. Hehe. Tapi Bakul beli untuk puasa la. Sebab Bakul puasa hari ni.

Kami tunggu masuk waktu maghrib kejap kat KFC tu. Pastu minum just untuk buka puasa. Dan dah takde urusan dah. Kami pun berjalan keluar dari bangunan tu. Masa kami berjalan, Bakul nampak ada seorang mak cik tua tu makan aiskrim. Macam best je kan makcik tu makan. Teringin je Bakul. He. 

Tapi yang membuatkan Bakul tersentuh, aiskrim tu meleleh-leleh kat tangan makcik tu. Ada tisu kat tangan dia. Tapi tisu tu pun dah tak mampu nak tadah lelehan aiskrim tu. Bila Bakul dah melepasi makcik tu, Bakul still pandang dia. 

Then Bakul nampak! Anak dia yang jalan kat depan ngan bini dia tengok mak dia jalan terkedek-kedek kat belakang. Pastu boleh pulak dia buat donno buat tak tahu je. Eee...!!! Geramnya Bakul rasa. Pastu kawan Bakul bagi tisu kat Bakul. Then Bakul pun berlari-lari la pergi kat makcik tu.

Bakul: Nah makcik, tisu. Kesian makcik. Meleleh-leleh dah aiskrim tu.
Makcik: Terima kasih...

Sangat lembut je makcik tu cakap ngan Bakul. Hmm...tersentuh rasa hati ni. Tetiba Bakul teringat mak Bakul kat kampung. Mak Bakul Alhamdulillah setakat ni sihat walafiat. Kalau la mak Bakul sakit ke, apa ke, Bakul pun tak tahu la sabar ke Bakul ni nak jaga mak. Tak pun kalau Bakul kahwin nanti, kuat ke Bakul ni nak jaga mak mertua? Huhu...

Cukuplah hari ni jadi pengajaran kat Bakul... Mak...


Sunday, October 14, 2012

Tolong Aku Berzikir



Ya Allah, tolonglah diriku untuk bisa selalu berzikir kepadaMu, bersyukur kepadaMu, dan meningkatkan ibadah-ibadahku kepadaMu...






Saturday, October 13, 2012

MATI ITU PASTI

KEMATIAN bukanlah "bencana" yang harus dilupakan, melainkan pelajaran penting yang mengajarkan kepada manusia erti hidup yang sebenarnya. Dengan demikian, kematian seharusnya menjadi bahan pemikiran yang mendalam. Seorang muslim akan benar-benar merenungi kenyataan penting ini dengan kesungguhan dan kearifan.

Mengapa semua manusia hidup pada masa tertentu dan kemudian mati? Semua makhluk hidup tidak kekal. Ini menunjukkan bahawa manusia tidak memiliki kekuatan dan tidak mampu menandingi kekuasaan Allah. Allah lah satu-satunya Pemilik kehidupan, semua makhluk hidup dengan kehendak Allah dan akan mati dengan kehendakNya pula.

Setiap orang akan mati, namun tidak seorang pun tahu di mana dan bila kematian akan menghampiri. Tidak seorang pun dapat menjamin ia akan hidup pada saat berikutnya. Oleh kerana itu, seorang muslim harus bertindak seolah-olah mereka sebentar lagi akan didatangi kematian.

Berfikir tentang kematian akan membantu seseorang meningkatkan keikhlasan dan rasa takut kepada Allah, dan mereka akan selalu menyedari akan apa yang sedang menunggunya, (Harun Yahya, Nilai-Nilai Moral Al-Quran, 2004)

Tuesday, October 9, 2012

KIH3

Ermm tak tahu nak cakap macam mana. Rasa macam nak je mesej ngan Taufan. Tapi malu la. Huk3. Windu sama beliau. Kih3

Monday, October 8, 2012

Berikan

Cuba untuk tidak berkira. 
Sebab apa yang ada kat saya ni pun, bukan saya punya.  
Berikan. 
Kalau tak dapat, mintak secara berhemah. 
Kalau dapat balik, Alhamdulillah...
 
 

Friday, October 5, 2012

Makan KLCC

Sape soh td kat cafe makan sikit sangat. 
Ha ni makan dia! 
Ngee...
#Poppi beef buritto
 

Thursday, October 4, 2012

SYUKUR

#Indahnya sabar dan syukur. 
 #Orang yang dinaungi hidayah akan takut jika kehilangan rasa jujur, rasa syukur dan jiwa besar. 
# Alhamdulillah... Terima kasih Allah untuk segalanya....
 

Renung Sejenak

Biar tak kaya harta tapi kaya budi.
Biar hanya kata-kata, kadang-kadang itu lebih bererti.
 

Ilmu Dicari Sentiasa

Dulu masa Bakul sekolah menengah, Bakul amik ujian Pendidikan Islam. Ada soalan, apa nama panggilan Siti Aisyah yang diberi oleh Rasulullah. Masa tu Bakul tak taw pun jawapan dia. So Bakul pun bubuh la jawapan 'ya habibi'. Kompem la salah kan. Hak3. Terasa jahil amat diri ini. (##)
#Apsal la Bakul bubuh jawapan tu... Ngee~
 

Wednesday, October 3, 2012

Cuba Untuk Senyum

 Nak gelak camni bole? Huhu
 

Tuesday, October 2, 2012

Dinding Kalbu

Mengapa dipecahkan dinding sedangkan boleh masok ikot pintu...
 Manusia memang camtu. Ada cara senang, tapi nak jugak ikot cara susah yang salah
Tak tuju kat sape2 pun. Tapi maaf le kalo ada yang terasa.

Monday, October 1, 2012

From Sept To Oct

Assalamualaikum! 
Kalo takde lagu Wake Me Up When September Ends, takde sape pedulik pun kedatangan October.  
#Mulakan segala hal dengan basmalah. Moga ada hikmah. (~~)
 

Sunday, September 30, 2012

Pedulikan!

Oh Yes!


Friday, September 28, 2012

Kufur Ingkar

Bandingan segala kebaikan amal dan usaha orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhannya ialah seperti abu yang diterbangkan angin pada hari ribut yang kencang. 
Mereka tidak memperoleh sesuatu faedah pun daripada apa yang mereka telah usahakan itu. 
Amalan itu menjadi sia-sia akibat mereka sebenarnya berada dalam kesesatan yang jauh daripada kebenaran.
 

Thursday, September 27, 2012

Oh Emak~

Kadang-kadang kami rasa janggal, tapi tetap bersama
Yang saya tahu, kasih sayangnya melebihi saya punya 
Oh mak~
 

Wednesday, September 26, 2012

Tidak Ada Milik Kita

Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
- Rabbani - 
#Apa yang milik kita, bukan kite punya, Allah yang punya. Dia bagi pinjam je. So pandai-pandai la kite nak watpe ngan ape yg Allah bagi pinjam tu.

Thursday, May 31, 2012

Kentang Lecek

Salam3...!!!


Ok tanpa membuang masa, Bakul straight to the point je la. Malam ni Bakul terasa nak makan something yang berlada hitam. Hmm... Nak makan apa ek? Ha... Makan kentang putar atau kentang lecek sedap jugak. Hehe. 

Tak pernah Bakul buat ni. Ni first time buat. Alhamdulillah. Jadi la jugak walaupun ada sedikit kekurangan. Apa dia? Kentang tu tak berapa lembut sebab tak berdaya Bakul nak meleceknya dengan bersungguh-sungguh. Tapi dia punya sos menjadi k. Hehe

Dia punya kentang
Complete!
Bahan-bahan untuk kentang:

3 biji kentang
Mentega
Susu
Garam
Serbuk lada hitam

Cara membuatnya:

1. Kupas kulit kentang dan rebus. Lepas tu, lecek sampai lumat.
2. Masukkan sekali sedikit mentega, susu, garam, dan serbuk lada hitam.
3. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan untuk sos:

1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sb mentega
2 sb tepung gandum
Serbuk lada hitam

Cara membuatnya:

1. Masukkan 1 mangkuk air. Renehkan pati ayam bersama bawang besar dan bawang putih. Lepas tu tapis, amik dia punya air je.
2.  Guna bekas lain, cairkan mentega. Pastu masukkan gandum dan kacau. Lepas tu masukkan air pati tadi.
3. Last sekali, masukkan lada hitam. Kalau nak bagi cantik, masukkan kicap bagi warna dia gelap sikit.

Selamat mencuba ye kawan2! Hehe...

-----------------------




Friday, April 6, 2012

Street Dance 2 Mengancam Sungguh

Jumaatku Oh Jumaatku...


Pagi-pagi lagi Bakul dah dengar lagu BERUK. Ni antara lirik dia. Tak tahu betul ke tak sebab puas Bakul cari lirik dia. Tapi tak jumpa pun. Aish... Lagu penuh bermakna macam ni pun takde orang dengar ke. Lagu ni bagus untuk motivasi tau.

Ahli Fiqir - Beruk
kenapa mesti nak ikot-ikot
kenapa mesti nak jadi pak turut
aku pungut hembus dan sumbat
jangan main tangkap muat
jangan asal boleh buat
lagu semangat dah jadi tenat

gunakan akal dan minda
imaginasi sendiri, idealiti, originaliti
baru berpucuk belum bercabang
jangan hendak jadi pohon yang tinggi sebelom menjadi phon yang rendang
kena pandai dulu meniti buih barulah boleh sampai ke seberang
barulah boleh digelar Cemerlang, Gemilang dan Terbilang
-----------------------------
Kelas petang ni cepat je habis. Pukul 4 dah habis dah. Heh, tiap-tiap minggu pun macam tu jugak. Biasalah, kelas hari Jumaat kan, petang pulak tu. Ni nak citer pasal kawan Bakul, Ashtray. Dia teringin sangat nak tengok citer Street Dance 2. Dia ajak Bakul, Bakul ikut je. Tapi kami memerlukan transport untuk pergi ke sana. So, Ashtray pun ajak la Miracle pergi sekali sebab Miracle ada kereta.
 Tapi Miracle tak nak pergi sebab dia takde mood nak tengok movie katanya. Puas Ashtray pujuk, tapi Miracle tetap tak nak pergi. Kalau dah camtu, Bakul balik bilik ni tidur je la kan. Save energy untuk aktiviti malam. Elok benar la tu tidur petang-petang. Hoho.
Dalam 6.30 camtu la Bakul baru bangun. Mamai-mamai lagi. Adui malasnya nak pergi beli makan. Tak payah makan nasik la malam ni. Dekat-dekat nak pukul 7, tetiba dengar suara Miracle terjerit-jerit nama Bakul. Gila apa panggil-panggil orang ni. Sebab jarang sangat la hari Jumaat kawan-kawan jumpa Bakul.
Bakul dengan peliknya bukak la pintu. Pastu Miracle pun buat muka pelik sebab dia tengok Bakul tak siap lagi. Lah nak pergi mana? Bakul tak taw pape pun. Miracle cakap nak pergi tengok movie la. Aik, takde sape bagitahu Bakul pun. Miracle cakap takpe la, siap-siap je la. Tapi Bakul tak mandi lagi. Badan melekit-lekit ni. Bakul pun mintak izin la nak mandi secepat mungkin walaupun biasanya Bakul mandi lama wo. Haha.  Takpe movie start pukul 7.45 pm.
Kami tengok kat Wangsa Walk je. Time sampai tu pun dah 7.45. Tapi nasib baik ada tiket lagi. Dan kami pun dapat la menonton cerita itu. Komen Bakul tentang movie ni... Jalan cerita dia biasa-biasa je. Boleh diagak. Tapi lagu-lagu dalam tu best-best kot. Dan tarian dia mengancam!
 
Sekarang Ashtray sangat la berpuas hati. Tersenyum je dia dapat tengok movie. Bagus. Boleh beli makan dan balik.
(Ada hikmah rupanya Bakul tak beli makanan tadi. Sebab rupanya Bakul kena beli makanan kat luar. Heh)

------------------------

Sunday, April 1, 2012

Cycling Di Bukit Cerakah, Shah Alam

Bila Ahad menjelma, hati resah gundah gulana... Buangkan rasa itu. Kerana Bakul main dengan alam hari ni! Yeay..! Hari ni Bakul pergi Bukit Cerakah, Shah Alam. 

Bakul, Airship, ngan Dizzy pergi sana sebab nak main basikal. Hehe. Best nya... Dah lama giler Bakul tak naik basikal. Rasanya last Bakul naik basikal, masa Bakul darjah 6. Waaahh! Lamanya.  Agak-agak Bakul tahu lagi tak camana nak kayuh? Haha.

Tapi kami ni bukannya berbasikal biasa-biasa je. Sebab yang ni siap kena naik turun bukit. Adoi. Tumpor Bakul. Walau apa pun, cabaran mesti disahut. Bakul boleh! Malaysia boleh! 

Boleh apanya. Semput Bakul dibuatnya. Naik bukit sikit je dah semput. Tapi Bakul suka bila turun bukit. Laju je, siap boleh lepas tangan lagi. Hehe. Yang Dizzy lagi teruk. Sampai muntah-muntah dia. Salah set gear punya pasal. Habis sandwich yang dia makan tadi. Haha.

Owh, kami sempat jugak singgah kat 4 musim. Time tu tengah musim bunga. So layan je la mood bunga-bunga melankolik. Cantik je kat situ. Hehe.

Cantik sangat kan? Hehe...
Ok dah penat & sangat puas berbasikal. Masa untuk balik pulak. Alamak! Lapar la pulak. Perut harus diisi ni. Dizzy suggest makan kat Pecal Lele. Ok kami set je! Dan memang terbaik la. Sedap kot makan kat situ. Ikan keli dia garing sungguh. Ayam dia pun boleh tahan jugak. Tapi sayang, kami tak sempat makan tempe sebab tempe dah habis. Huhu.

Perut dah kenyang, badan pun dah penat. Apa lagi, balik la. Balik bersama perut. Haha. Enjoy sangat Bakul. Mau tak enjoy. Tiga hari berturut-turut keluar je. Haha. Ok esok Isnin teruskan rutin harian. Hehe.

--------------------


Saturday, March 31, 2012

Penuhi Hari Sabtuku

Ok di hari Sabtu ni, Bakul tak bertelur kat bilik. Ada aktiviti yang harus dilakukan. Bakul dan kawan-kawan pergi ke Jalan Pasar. Nak beli komponen untuk Final Year Project. Mula-mula ingat nak survey harga je, tapi alang-alang baik beli terus. 

Sebenarnya Bakul teman je kawan nak tempah projek. Tapi dah ikut sekali kan, baik beli je. Kawan Bakul tu, Airship dia bagi gambar litar, suruh orang tu buat. Hardware je la, software Airship buat sendiri. Tapi hardware je pun dah kena RM 600. Bakul pulak, beli komponen je, tapi habis RM 100. Adoi, senang-senang je duit keluar macam tu je kan. Tapi takpelah. Nasib baik untuk FYP. Kalau tak, memang terasa rugi sangat-sangat la.

Component yang Bakul beli. Adoi...

Kedai yang kami pergi beli.
Ok dah settle shopping component. Eh awal lagi, tak kan nak balik kot. Singgah Masjid Jamek la dulu. Semalam dengan Yogurt, kali ni temankan Airship pulak. Takde beli apa-apa pun. Window shopping je. Tak masuk pun Jalan Tar lagi. Malas la nak pergi pasar dia. Takde nak beli apa pun. Hehe. 

Pastu? Pergi mana pulak? Hehe...kami pergi KLCC, tengok movie. Hoho. Citer apa yang best ha? Airship nak tengok Mirror Mirror. Tapi biasalah, hari Sabtu, ramai orang. So tiket dah habis. Last-last kami tengok citer Wrath Of The Titans. Frust Airship tak dapat tengok Mirror Mirror, hoho. Kami tengok je lah citer tu, tak best mana pun. Jalan citer dia biasa-biasa je. 

Lepas tengok movie, masuk Kinokuniya pulak. Ha kat sini lagi la kami tak beli apa-apa. Mahal kot buku-buku kat sini.  Semua buku import, egege... Kami tengok buku-buku craft je. Saje cuci-cuci mata tengok benda cute. Hehe...

Ok dah rasa penat pulak. Beli makan pastu kami balik. Hoho enjoy je Bakul satu hari ni. Semalam dating dengan Yogurt, hari ni dating dengan Airship. Bertuah kan Bakul ni? Haha. Takde sape marah pun, sebab Bakul dating dengan gegurl je. Hehe.

------------------------

Friday, March 30, 2012

Malaysian International Shoe Festival 2012, PWTC

Salam Jumaat semua!

Jumaat adalah hari yang paling sibuk sebab kelas full. Start from 8.00 a.m until 12.15 p.m. Then from 3.00 p.m until 5.15 p.m. Tapi hari ni syok sikit sebab kelas pukul 3 tu, kelas Medical Imaging takde. YehOoo! Memang Bakul dah tahu awal-awal dah yang kelas Imaging takde. So Bakul ngan kawan Bakul, Yogurt dah plan dah nak pergi ke suatu tempat. Hehe...

Kami nak pergi ke Malaysian International Shoe Festival 2012 kat PWTC. Tahun lepas ada kawan-kawan yang pergi. Diorang siap upload gambar kasut lagi kat facebook. Macam syok je. Tu yang Bakul ngan Yogurt nak pergi ni. Hehe. 

Kami berdua je pergi sebab kawan-kawan lain ada hal. Lagi pulak duit MARA baru je masuk. Memang semangat la kami nak jalan-jalan, kan. Hehe. Sebenarnya kami berdua tak tahu jalan pun nak pergi ke PWTC tu. Huhu. Yogurt memang tak pernah pergi ke sana. Walaupun beliau orang Kelantan, tapi beliau tak pernah naik bas kat Hentian Putra tu. Beliau selalu naik kat Greenwood je

Bakul pulak? Ye memang Bakul ada la dua kali rasanya pergi PWTC ni. Tapi Bakul kan hampeh. Bakul bukan ingat jalan pun. Geografi Bakul sangat lemah. Kalau orang tanya jalan, memang Bakul fail la. Walaupun Bakul selalu jalan kat tempat tu, Bakul still tak boleh bagi direction. Tambah-tambah pergi dengan kengkawan. Memang menonong je la ikut je diorang nak pergi mana pun. Teruk kan Bakul ni? Huhu.

So kitorang pasrah je la. Berpandukan pengalaman Bakul yang dulu pernah pergi ke Hentian Putra (sebab dulu Bakul practical kat Kelantan). Kami pun menuju la ke PWTC dengan harapan menggunung tinggi nak tengok kasut. Haha. Masa pergi mencari tu, Bakul guna satu teori je. Ni festival kasut kan? Mesti ramai orang yang nak pergi ke situ. Dan mesti ramai perempuan (sebab perempuan je yang giler kasut tahap gaban ni). So di mana ada perempuan, di situ la Bakul ikut diorang.

Dan terbukti teori Bakul ni tak salah. Buktinya? Bakul dah sampai pun ke tempat yang dituju! Hebat rupanya Bakul ni. Hak3... 

Sangat cute kasut-kasut kat booth ni.


Antara yang cute-cute...

Tak tahu apa kena mengenanya. Kasut pengantin kot...

Tengok betol-betol. Bahan yang digunakan bukanlah fabric.

Kesimpulan yang dapat dibuat atas pemergian kami ke sini ialah, tak best mana pun festival kasut ni. Tak banyak booth yang dibuka. Bila tak banyak booth, maknanya tak banyak pilihan la. Maka, tak lama pun kami kat situ. Tak beli kasut pun. Hoho. Pastu kami blah, pergi ke Masjid Jamek. Ke situ jugak jalan pilihan. Haha. Lain kali takmo pergi la. Adios...

Kasut yang bukan kasut. Hehe...
.........................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...