Klik di sini!

Jom Berhoye-hoye!

There was an error in this gadget

Thursday, December 1, 2011

Pengenalan Baru

Salam...

Owh rasanya dah lama sangat tak mengadu domba dalam ini bellogg. Selalu copy paste article je. Hoho. Dan satu lagi sebab....sebab dah tak ada citer pasal Farmer. Uhuhu. 

Tapi kalau Bakul nak citer pasal Taufan ok tak? Relationship Bakul & Taufan lebih kurang je macam relationship Bakul & Farmer. Tapi yang ni, Taufan yang minat Bakul. Hik3..malu pulak rasanya cakap macam ni. Hak3!

Bakul : Esok nak pegi Nilai 3
Taufan: Owh buat apa? Beli barang ke?
Bakul : Mesti la shopping. Kalau tak, baik tak payah gi sana. Hehe. Nak pegi beli barang abang nak tunang. Hoho.
Taufan: Nak datang time abang tunang boleh?
Bakul : Awak nak tolong bawak barang hantaran ke? Haha!
Taufan: Boleh je. Hehe. Abang ipar katakan.
Bakul : Eh. Bila masa pulak ni? Eh2
Taufan: Eh bila eak? Lupa la. Haha

Hoh sengal je Taufan ni kan. Hehe. So far, Bakul tak ada lagi masalah berkawan dengan beliau ni. Ok2 je setakat ni. Mintak2 kami kawan baik2 aje ye. Hehe

Bakul ada citer dekat Kak Daisy pasal Taufan nak ikut hantar tunang Abang Ajak.

Bakul : Kak, ada kawan kite nak ikut 24hb ni.
Kak Daisy: Ha dia duduk mana?
Bakul : Tak jauh. Manjung je.
Kak Daisy: Boleh la ikut. Takde masalah.

Hoho. Kak Daisy pun dah cakap camtu. Maknanya boleh la. Ok lepas ni nak bagitahu Taufan. Tapi tak tau la Taufan jadi pegi ke tak ni. Mana la tau kan hari tu dia cakap2 ayam je. Tambah pulak dia dah start kerja part time ni ha. Hehe.

Mimpi Aneh dan Pengembala Kibas

Ada seorang pengembala kibas terkenal kerana sifat pemurahnya suka membantu orang yang dalam kesusahan. Beliau juga sangat alim dan merendah diri.
            Tapi apa yang menghairankan penduduk, beratus-ratus ekor kibas di dalam kandangnya tidak pernah luak walaupun pengembala menjual kesemua kibasnya. Keajaiban itu dianggap penduduk sebagai petanda pengembala sebagai wali Allah.
            Suatu hari, penduduk kampung sepakat meminta pengembala menjadi imam sembahyang Zuhur. Jemaah mahu mengambil berkat daripada sifat pemurah pengembala. Pengembala bersetuju.
            Pengembala mengimamkan solat petang itu. Semasa menjadi imam, pengembala hanya membaca surah Al-Fatihah. Surah berikutnya juga ayat lazim yang mudah dengan bacaan tajwid kurang sempurna.
            Setelah selesai sembahyang, semua jemaah merasa geli hati. Ada yang kecewa. Selama ini mereka menganggap pengembala seorang yang hebat tetapi merasa tertipu dengan kealimannya. Mereka merasa tersilap menganggap pengembala seorang wali Allah sedangkan bacaan tajwidnya kurang sempurna.
            Pada malam tersebut, seluruh alim ulama dan penduduk mendapat mimpi yang sama. Penduduk bermimpi didatangi oleh seorang lelaki yang tinggi lagi kacak.
            Lelaki kacak memberitahu bahawa seumur hidup itulah pertama kali ibadah sembahyang mereka diterima oleh Allah s.w.t. Semua penduduk menangis sebaik tersedar dari mimpi mereka.
            Esoknya, selepas sembahyang Subuh di masjid, semua penduduk dan para alim ulama sibuk menceritakan perihal mimpi masing-masing. Semua mengadu mendapat mimpi yang sama.
            Akhirnya kata sepakat dibuat. Mereka mesti menemui pengembala untuk meminta maaf. Sebaik tiba di lokasi tempat pengembala tinggal, alangkah terkejutnya apabila mendapati pengembala tiada di situ. Paling menghairankan kandang ternakannya juga turut ghaib sama.
            Penduduk berasa menyesal. Mereka menangis dan bertaubat di atas kekhilafan mereka. Sekarang baru mereka sedar tiada siapa berhak mendahului Allah dalam soal menentukan amalan seseorang. Bahkan ibadah mereka sendiri belum pasti kedudukannya di sisi Allah.
            Allah telah berfirman yang bermaksud: “Jangan engkau semua melagak-lagakkan dirimu sebagai orang suci. Allah adalah lebih Mengetahui kepada siapa yang sebenarnya bertaqwa.” (An-Najm ayat 23)

 
Artikel dari majalah Mastika keluaran Ogos 2010.  


Thursday, November 10, 2011

Ratapan Gadis di Kuburan Ayah


              Seorang gadis berlari-lari. Rambutnya terurai kusut masai. Dia menangisi jenazah ayahnya yang sedang diusung ke kubur. Apabila melihat orang ramai mengusung mayat di depan rumahnya, Hassan Al-Basri turut serta dalam rombongan itu.
            Semasa berjalan mengiringi jenazah ayahnya, gadis kecil itu menangis sambil berkata, “Ayah, mengapa hari ini ajal ayah sampai?” Sampai di kubur, jenazah ayah gadis ituterus dikebumikan.
            Esoknya ketika Hassan duduk di muka pintu rumahnya, gadis itu lalu lagi di depan rumahnya. Si gadis berlari-lari sambil meratap menuju kubur ayahnya. Hassan terharu melihat peristiwa itu. Hassan ingin tahu apa sebenarnya dilakukan gadis itu.
            Sampai di kubur, Hassan melihat gadis itu memeluk nisan ayahnya. Pipinya dilekapkan di atas tanah kubur. Sambil bersembunyi Hassan menyaksikan peristiwa menyayat hati itu. Dari tempat perrsembunyian, Hassan mendengar rintihan yang diucapkan gadis itu terhadap ayahnya.
            “Ayah, malam ini ayah hanya seorang diri terbaring dalam kubur yang gelap tanpa lampu dan penghibur. Jika semalam, saya boleh menerangi ayah dengan lampu tapi siapakah yang akan menerangi ayah mala mini? Siapakah pula yang akan menghiburkan ayah?”
        “Ayah, semalam saya boleh membentangkan selimut untuk ayah tidur, tapi siapakah yang membentangkan hamparan malam ini? Jika malam-malam sebelum ini saya boleh memicit tangan dan kaki ayah, tapi siapakah yang dapat menggosok-gosok ayah sekarang?”
            “Ayah, jika malam kelmarin sayalah yang memberikan minuman, siapakah yang boleh memberikan minuman untuk ayah? Jika dulu, saya boleh membantu ayah mengguling-gulingkan tubuh ayah yang lemah tapi siapakah yang akan merawat ayah?”
            “Ayah, jika dulu saya menyelimuti tubuh ayah yang tersingkap, tapi kini siapa yang menyelimuti ayah? Kelmarin ayah masih boleh memanggil saya dan saya menjawab, tapi semalam siapa yang ayah panggil dan siapa yang menyahut?”\
         “Ayah, jika kelmarin ayah meminta makanan dan saya yang melayani tapi adakah semalam ayah meminta makanan dan siapa pula yang melayani ayah? Dulu saya selalu memasak makanan ayah tetapi siapa yang memasak untuk ayah semalam?”
            Begitulah ratapan anak gadis itu kepada arwah ayahnya di kubur. Ratapan anak gadis itu membuatkan Hassan terharu dan menitiskan air mata. Akibat tidak tertahan lagi, Hassan keluar dari tempat persembunyiannya. Air matanya bercucuran. Dia lalu mendekati gadis yang sedang memeluk erat nisan ayahnya. Hassan cuba menenangkan gadis itu.
            Perlahan-lahan Hassan membisikkan kata-kata nasihat kepada gadis itu. “Anakku, janganlah berkata begitu tapi ucapkanlah kata-kata seperti ini...”
“Wahai ayah, saya telah kapankan ayah sebaik-baiknya tetapi masihkah ayah memakai kapan itu?”
“Ayah, saya telah meletakkan tubuh ayah yang segar bugar dalam kubur, masih segar bugarkah ayah atau sudah dimakan cacing?”
“Ayah, orang-orang alim mengatakan bahawa semua hamba Allah nanti akan ditanya tentang imannya. Ada antara mereka boleh menjawab tapi ada juga yang cuma membisu. Saya terfikir, adakah ayah boleh menjawab atau membisu?”
“Ayah, orang alim berkata bahawa kuburan boleh menjadi luas atau sempit. Bagaimana kubur ayah sekarang, bertambah luas atau bertambah sempit?”
“Ayah, orang alim berkata kuburan merupakan sebuah taman dari taman syurga tapi boleh juga menjadi sebuah lubang dari lubang neraka. Apa yang saya fikir, bagaimana kubur ayah sekarang. Taman syurga atau lubang neraka?”
“Ayah, orang alim berkata, bahawa liang kubur boleh menghangatkan mayat dengan memeluknya seperti pelukan ibu terhadap anaknya tetapi boleh juga merupakan lilitan erat yang boleh meremukkan tulang belulang mayat. Bagaimana keadaan tubuh ayah, jangan-jangan ayah terhimpit lubang kubur?”
“Ayah, orang alim berkata, orang yang dikebumikan itu ada yang menyesal mengapa dulu semasa hidupnya tidak membanyakkan buat amal ibadat tapi jadi penderhaka, banyak buat maksiat. Saya nak bertanya ayah, adakah ayah termasuk orang yang menyesal kerana membuat maksiat atau menyesal kerana sedikit berbuat amal keajikan?”
“Ayah, dulu saya memanggil, ayah menjawab tapi kini saya panggil ayah tak lagi menjawab. Ayah kini telah berpisah dengan saya dan kita tak akan bersua lagi sehingga hari kiamat. Semoha Allah tidak menghalang saya berjumpa dengan ayah di akhirat kelak!”
Begitulah nasihat yang diberikan Hassan kepada gadis kecil itu yang sedang meratapi kematian ayahnya. Sebaik mendengar nasihat itu gadis itu berkata, “Wahai Hassan Al-Basri, sungguh baik cara kamu menasihati saya bagaimana untuk meratapi ayah!”
Gadis kecil itu pulang bersama Hassan Al-Basri sambil menangis meninggalkan kubur ayahnya. Hassan Al-Basri memberitahu gadis kecil itu, sia-sia meratapi kubur ayahnya sedangkan hanya doa anak yang soleh dapat membantu arwah yang telah meninggal dunia.

Artikel dari majalah Mastika keluaran Ogos 2010.  

Sunday, May 8, 2011

JIKA BERMIMPI BURUK...Jeng3~

Lakukan hal-hal berikut:

• Meniup (seperti meludah) tiga kali.

• Berlindung kepada Allah dari syaitan dan dari keburukan apa yang dimimpikan.

• Tidak menceritakannya kepada siapa pun.

• Mengubah posisinya dari yang semula.

• Bangun dan shalat, jika dia menghendaki.

Monday, April 18, 2011

Semangat Kite Bakor Aje!

Assalamualaikum! Selamat Hari Isnin! Haha


Bersemangat tak hari ni kawan-kawan? Semangat la ek. Tanpa semangat anda, Malaysia tak kan maju. Cewah! Haha! Cakap pasal semangat, Bakul pun rasa bersemangat jugak hari ni. Ermm... minggu ni  Bakul ada kuiz Mathematics IV dan dua assignment Bakul kena hantar; Introduction to Microprocessor (Micro-p) dengan Essential Management Principle (EMP). Tapi Bakul nak kalut-kalut dengan Micro-p je sebab Bakul dah buat sikit yang EMP tu. So Bakul serahkan kat partner Bakul je la bagi dia sudahkan. Senangkan je kan kalau dah buat awal-awal, pastu yang baki-baki bagi kat partner je. Haha. First time kot Bakul buat kerja awal ni. Pecah record nih. Haha!

Bakul nak balik kampung minggu ni boleh tak? Eh dah cuti semester ke? Haha tak la, sebenarnya minggu depan study week. Kelas dah takde. So Bakul nak balik la kejap nak jumpa mak. Hehe. Whee! Tak sabarnya nak balik. Eleh, kat rumah bukan buat apa-apa pun. Memang la, tapi bila ada kat rumah sendiri, feel dia lain kot. Kan? Kan? Hhaha

Ok lah. Selamat Berhari Isnin!
## ni ada sikit pantun ni.
Hari Isnin kelas bermula
Rasa malas itu perkara biasa
Tapi nak buat macam mana
Tak kan kita nak bakor aje!
 HAhahhahahahaha! 

Thursday, April 14, 2011

Assalamualaikum w.b.t..

Tadi baru jek terima satu berita dari kawan Bakul, Maggie nama dia. Dia cakap bapak kawan lelaki kami, Alive dah meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un... Baru je meninggal dalam tengah hari tadi. Semoga roh bapak Alive dicucuri dan dilimpahi rahmat. Kita sedekahkan al-Fatihah kat bapak Alive ye kawan-kawan. 

Luahan Rasa Sebuah Kehilangan

Kehilangan itu pasti...
sebanyak mana kita menyayangi...


setiap pertemuan pasti ada perpisahan...


sebanyak mana pengorbanan yang dilakukan..
apabila ditakdirkan kita menjauh..
terimalah dengan hati yang redha...


HANYA ALLAH YANG TAHU
BETAPA KITA MENYAYANGINYA...

(Luahan rasa diambil dari Gadis Merah Jambu)

Oh Begini Rasanya... (^-^)

Hari ni Bakul takde kelas pun satu hari. Esok pun takde kelas jugak. Horeeyyy, cutiiii! Hmmm tapi assignment berlambak kot tak siap lagi. Ada yang nak kena hantar Jumaat pulak tu. Aduish, kalau la assignment tu senang, dah lama Bakul siapkan dan hantar awal-awal. Terus dapat markah tambahan. Tapi, assignment tu bukan la susah seperti yang dijangka. Sebab ianya memang susah gila-gila wa cakap lu! Ayoi... Bila la Bakul nak pandai ni. Uhuk3..

Tadi Bakul buat sesuatu untuk Bakul Peace Craft. Sesaje je buat. Tapi kawan-kawan tolong lah beli ye. Plizzz... Hoho. Bunyik cam desperate je kan. Malu-malu. Huhu. Kalo nak tau Bakul buat apa, nanti pergi kat sini ye. Tengok-tengoklah dulu. Kalau berkenan, beli le ye yop, yong. Hoho.

Jumaat petang Bakul nak pergi Continental Sdn Bhd kat Petaling Jaya. Nak tangkap gambar. Buat apa? Nak letak kat dalam assignment Essential Management Principle. Konon bukti la yang kami pergi buat company visit kat situ. Haha. Tangkap gambar kat depan tu jek la. Haha. Konon-konon.

Sabtu ni jom pergi Masjid Jamek! Kite shopping-shopping la. Menghabiskan duit yang tak berapa nak ada ni ha. Sambil-sambil tu boleh cuci mata tengok awek cun. Kan ramai awek cun dah sekarang ni. Haha. Bakul yang pompuan ni pun tengok diorang boleh cair tau. Perghhh~ Hahaha

Ok ok ok. Dudda dudda~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...