Klik di sini!

Jom Berhoye-hoye!

There was an error in this gadget

Monday, February 27, 2012

AL-QURAN Buku Cerita Saya!!!

->
Kawan2.. AL QURAN best!

Sebab apa?

1. Sebab al quran ni la buku yang tak menipu. Semuanya betoi. 100%!!!

2. Beliau juga ada magic! Tak caye? Buktinya, bila kita baca je, hati kita jadi tenang n lembut lemah gemalai. Haha! 
3. Yang best lagi plak, bila kita baca surah 3 Qul je, surah yang pendek-pendek yang amat tu, macam kita baca satu al quran. Ajaib sungguh!

Best sangat kan al quran ni? Ngee..
Kalau ada yang nak tambah pun boleh.. Hehe {~.~}

# Betulkan kalau Bakul salah.
 
*Psst... sebenarnya minggu ni Bakul ada Phase Test. Doakan Bakul dapat jawab soalan dengan tenang dan jawab semuanya betul ye. Tq kawan2!
 

Thursday, February 23, 2012

Perasan Muda Ialah Awet Muda

 
Kisah benar... Ekeke..
-> Waktu isyak, Bakul bertemu dengan Minah (tak kenal pun) kat bilik basuh. Tetiba Minah tegur Bakul...

Minah: Junior ke?
Bakul: Ha? (Maybe Bakul pekak sikit)
Minah: Junior ke?
Bakul: Eh tak tak.

What? Ada ke dia kata Bakul junior. Ntah2 Bakul lagi senior satu sem dari dia kot. Pape lah Minah oi. Nak Bakul panggil ko akak senior ke? Adik junior ok jek. Hehe
Junior bersama senior tersayang. Haha!
 

Tak Usaha Tak Berjaya

 20/02/2012 Monday

Salam dan selamat petang..

Berlapang-lapang Bakul seketika. Almaklumlah kelas pukul 3pm sat gi. Tapi agak nervous sikit. Sebab dalam kelas nanti nak tunjuk kat lecturer hasil kerja Bakul dan kawan-kawan menyiapkan video yang ntah apa-apa tu. Harap madam masih boleh memberikan markah yang super tinggi! Hoho

Haruslah dapat sedikit pujian jugak memandangkan kami buat sampai pukul 3am baru tido. Seb baik takde kelas pagi. Kalau tak, memang dah basah la meja kat kelas tu kena air liur Bakul. Ekeke.

21/02/2012 Tuesday

Alhamdulillah. Lecturer puas hati dengan hasil kerja Bakul dan kawan-kawan. Ada improvement madam kata. Yang penting, kelakar. Haha. Cam tak caye je madam boleh kata camtu. Sebab beliau agak cerewet sebenarnya. Kira berbaloi la usaha kami selama ni. Bukan senang tau Bakul nak tido lewat sampai pagi-pagi buta camtu. 

Apa yang penting... Kita enjoy!

video


Friday, February 17, 2012

Mak Datang, Tapi Tak Boleh Ikut Mak Balik

Salam....

Hari ni Bakul rasa sedih. Sebab apa? Sebab mak!!! Huhu. Hari Khamis Kak Daisy call kata nak balik kampung ada hal. Pastu beliau bawak balik mak ke KL nak tengok baby Abang Ankle. Kak Daisy kata lagi, ada kenduri kat rumah makcik Sabtu ni, cousin kami kahwin. So beliau akan ambil Bakul dan Mancis hari Jumaat. Then Sabtu pagi gerak ke rumah makcik. 

TAPI...Plan Bakul terpaksa dicancelkan. Sebab Bakul kena pergi company visit hari Sabtu ni jugak. Ini untuk subjek Professional Communication II. Kami akan pergi ke company Western Digital kat Petaling Jaya. Dan tak boleh postpone hari lain sebab memang dah tak ada masa. Huhu. Kenapalah semuanya nak minggu ni. Eish...

But it's ok sebab tadi masa Kak Daisy nak ambil Mancis, Kak Daisy bawak mak dan singgah sekejap kat kolej Bakul. Time tu dalam pukul 5.15 pm mak sampai. Bakul teman mak pergi surau nak solat Asar sekejap. Then kami keluar pergi makan. 

Sambil makan-makan, sembang-sembang. Dah habis makan, mak, Kak Daisy & Mancis pun balik. Huhu. Sepatutnya Bakul pun ikut sekali balik. Tapi apakan daya. Huk3.

K la. Bakul rasa sedih sangat ni. Bakul pun tak tau kenapa. Biasanya takde la camni. Bakul biasa je kalau tak balik sebulan dua. Tapi kali ni rasa lain je. Hmm.. 



--------------------------

Monday, February 13, 2012

Darinya Atau DariNYa?

Panggilan darinya
Oh merdunya bunyi ringtone
Panggilan dari yang tersayang
Memang saat yang dinanti-nantikan
Tersenyum sendirian kita
Cepat-cepat dijawab

Panggilan darinya
Berlama-lamaan pun tidak mengapa
Tak jemu-jemu kita dengannya

Panggilan dariNYA
Merdukah muazin melaungkan azan?
Sayangkah kita pada Yang Mencipta?
Lambat-lambat kita menjawabnya
Ikhlaskah kita melakukannya?

Panggilan dariNYA
Lima minit sahaja terasa sejam
Ada yang sanggup tidak melakukannya
Meminta padanya apa sahaja pasti ditunaikan
Tapi alangkah sombongnya kita padaNya
Haruskah kita?

Ya Allah
HambaMu ini yang jahil
HambaMu ini perlu diingatkan
HambaMu ini perlu diberi pengajaran
Ampunkan hambaMu ini Ya Allah...


Friday, February 10, 2012

Ponteng Kelas Tanpa Sebab

Salam Jumaat!

Tragedi betol hari ni. Pagi-pagi  lagi Bakul dah ponteng kelas. Tak tau la nak cakap camne, sengaja ponteng ke tak. Yang pasti, Bakul terasa amatlah rugi yang sangat-sangat. (Menyesal kemudian tiada berguna. Uhuhu.)

Alkisah bermula pada jam 0720 pagi. Bakul dikejutkan oleh ketukan pintu dan suara yang memanggil-manggil nama Bakul. Ah ni mesti suara Miracle. Bakul cam sangat suara beliau. Tapi Bakul peduli hape. Bakul set alarm jam 0725. Bakul akan bangun time tu je. Dan Bakul ignore je panggilan itu bak angin lalu....

Bila tiba jam 0725, dengan berat hati Bakul pergilah membersihkan diri walaupun rasanya wangi lagi. Haha. Orang kata, sambil menyelam minum air. Bakul pun, masa mandi tu, terfikir-fikir la.. Kenapa la Miracle ketuk pintu Bakul awal-awal pagi? Dan sangat pelik sebab Miracle bukan la jenis yang bangun awal. Tambah pulak pergi bilik Bakul yang jauh ni. Pelik-pelik...
Adakah Miracle nak bagitahu yang hari ni takde kelas? So dia ketuk bilik Bakul nak bagitahu. Tapi kenapa dia tak bagi mesej je? Takde kredit kot. Hmmm... Habis je mandi, Bakul masuk bilik. Dalam perjalanan nak masuk bilik, Bakul akan melalui bilik Ashtray. Aik! Budak ni tak bangun lagi ke? Tengok kering je selipar dia. Tak mandi lagi ke? Dah pukul berapa ni? Dah lambat kot. Agaknya betol la tu takde kelas ni.

Takpe-takpe. Bakul lengah-lengahkan masa lagi. Kalau Bakul lambat, mesti diorang datang bilik Bakul ajak nak pergi kelas sama-sama. Bakul pun pergi la membuang bahan toksik yang tak diperlukan oleh perut ni. Ok dah cukup waktu. Aik? Takde orang datang bilik Bakul. Ha betul la tu takde kelas la ni. 

Bakul pun buat aktiviti yang patut la bila berada di bilik sementara menunggu kelas seterusnya pukul 10.00 pagi nanti. Pukul 9.30 pagi, Bakul pergi bilik Ashtray nak mintak nota nak print. Ashtray pun bagitahu la yang beliau baru je sampai bilik. Dia tidur kat luar rupanya. Maknanya pagi tadi ada kelas la? Adush!
Dan rupanya Miracle datang bilik tu sebab nak minta tolong print kan assignment dia. Dia pun tak datang kelas sebab mengantuk sibuk nak siapkan assignment tu la. Maknanya, Bakul la yang ponteng takde sebab ni. Huhu. 

Kenapa la Bakul tak call je Miracle tanya kenapa dia ketuk bilik Bakul? Kenapa la Bakul pepandai je buat kesimpulan yang ntah apa-apa ni? Kenapa la Bakul tak ketuk bilik Ashtray tanya ada kelas ke tak? Ish3. Macam biol je. Uhuhu. Ok3, petang ni kelas pukul 3 jangan tak datang pulak.

Doakan Bakul sejahtera ye kawan2! 


---------------------------------



Thursday, February 2, 2012

Budak Sengal Yang Cun Sangat!

Salam.. Hari ni Bakul nak cerita pasal sorang budak sengal.

Macam ni, Bakul tak tahulah kenapa, hari tu 2 kali kucing jahanam meninggalkan isi perutnya kat depan bilik Bakul. Geram betul. Rasa macam nak tembak je beliau, tapi Bakul takde pistol la pulak. 

Terpaksalah roommate Bakul yang bersihkan sebab Bakul tidur, hoho. Tapi dalam petang camtu, Bakul bangun dah la kan. Sambil nak pergi toilet, Bakul bawak penyapu & penyodok yang roommate gunakan tadi. Nak bersihkan sekali sebab kotor kot kena 'erk2' kucing tu. Eish...

Sedang dalam perjalanan menuju ke bilik (macam jauh je kan), Bakul berjalan macam orang normal sambil kedua-dua tangan memegang penyapu & penyodok dengan muka mamai baru bangun dari tidur. Bakul jalan menunduk, tak pandang orang pun.

Dalam dua tiga langkah nak sampai bilik, "ASSALAMUALAIKUM KAK!" 

Wah! Terkejut Bakul. Nasib baik Bakul bukan jenis yang melompat bila terkejut. Bakul cool je bila dia bagi salam. Tapi eh dia bagi salam kat Bakul ke? Rasanya ye sebab takde sesape dah kat situ kecuali Bakul dan yang pasti, dia memang pandang muka Bakul sambil tersengih lagi.
Bakul pun senyum kat budak tu, tapi kaki terus melangkah ke bilik. Bila nak bukak pintu, Bakul rasa tak tahan sangat nak tergelak. Tapi nanti dulu, budak tu still ada kat situ lagi. Cover beb, cover. Bila dah masuk bilik, memang pecah la bilik tu dengar Bakul gelak. Hahaha! Bakul rasa kelakar sangat. Bila fikirkan apa budak tu buat tadi.

Dan yang paling Bakul tak leh blah, Bakul lupa nak jawab salam dia.

Hahaha! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...