Klik di sini!

Jom Berhoye-hoye!

There was an error in this gadget

Friday, January 13, 2012

Kisah Si Askar

Salam dan selamat pagi
Mengalas perut dengan makan roti
Bertemankan Askar yang tengah study
Macam-macam kerenah suka dan suki

Ni nak citer pasal anak buah Bakul si Askar ni. Tahun 2012 ni umur dia 5 tahun. Kak Daisy memang dah daftarkan dia masuk Taska. Tapi dalam seminggu ni, rasanya 2 hari je dia pergi Taska. Haha dia memang tak suka pergi Taska. Bila tanya kenapa Askar tak nak pergi Taska? Nanti budak ni jawab, "Askar dah pandai, tak payah la pergi school." Haha. Ni mak dia punya pasal la ni selalu cakap anaknya pandai. Last-last jadi macam ni pulak. Haaha

Tapi pagi tadi Askar ada mood pulak nak buat kerja. Dia pun ambil la buku pasal shape. Dia lukis dan terus mewarna. Nak dijadikan cerita, pensil warna yang Askar guna ni tajam. Jadi, bila mewarna, color dia tak terang sangat. So dia pun tekan la kuat-kuat pensil tu. Tengah best-best dia mewarna, tiba-tiba hujung pensil warna tu patah dan terus masuk mata dia.

Apa lagi menangis la budak tu sebab mata dia pedih. Dah tiup, basuh mata dia, tapi mata Askar ni pedih lagi. Dah la dia ni agak manja la jugak. Bila jadi macam ni, terus la tak nak buat kerja lagi la. Bakul cakap, kalau tak nak, pergi mandi.  Mandi pun dia tak nak jugak. Asyik merengek je cakap mata dia pedih. Sebenarnya tak lah serius mana pun. Ngada-ngada je lebih budak ni. Haish..

Lepas tu Bakul pun cakap la, ha Askar mandi dulu pastu naik atas main Ipod, nanti mesti ok dah mata tu. Bakul ingat dia tak makan saman jugak. Budak-budak sekarang kan bijak. Tapi yela pape pun Bakul usaha la jugak pujuk cara camtu. Manalah tahu menjadi ke kan. Tapi tup-tup dia ikut cakap Bakul. Nak pulak tu dia bukak baju dan terus pergi mandi. Ipod punya pasal. Hahaha!

Image from pakcik google the great


 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...